Protipartizánske oddiely Edelweiss a Jozef

28.08.2009 Celý región

Bratislava 25. augusta (TASR) - Počas okupácie Slovenska, ktorú nacistické vojská začali 29. augusta 1944, boli vytvorené špeciálne protipartizánske jednotky - Abwehrgruppe 218 s krycím názvom Edelweiss a Stíhací zväz ...
Ich úlohou bolo potlačenie odporu povstalcov a represie voči civilnému obyvateľstvu na okupovanom území.

Koncom septembra 1944 sa v Žiline začala formovať protipartizánska jednotka majora grófa Erwina Thun – Hohensteina Edelweiss. Jednotka pozostávala zo štyroch samostatných častí – kozáckeho, kaukazského, nemeckého a slovenského oddielu. Veliteľom slovenského oddielu bol Ladislav Nižňanský.

Príslušníci Abwehrgruppe 218 Edelweiss operovali hlavne na strednom a západnom Slovensku. Jednotka buď likvidovala civilné obyvateľstvo v obciach a osadách, alebo prepadávala nepripravených partizánov. Využívala pritom preoblečenie za partizánov a znalosť slovenčiny a ruštiny členov skupiny. Počas svojej existencie podnikla asi 50 protipartizánskych akcií, pričom zabila asi 300 a zajala asi 600 partizánov a civilistov. Vyčíňanie jednotky na Slovensku vyvrcholilo v januári a februári 1945 vypálením obce Kľak a Ostrý Grúň - zomrelo pritom 146 ľudí, v obci Kšinná popravili 18 ukrývajúcich sa židovských civilistov.

Abwehrgruppe 218 Edelweiss zanikla v dôsledku víťazného postupu sovietskej Červenej armády 20. apríla 1945. Thun a Nižňanský boli 9. mája 1945 zajatí sovietskymi vojskami a odoslaní do zajateckého tábora v Neuhause. Thun bol neskôr odsúdený na trest smrti. Nižňanský bol niekoľkokrát súdený, súdy ho však vždy oslobodili spod obžaloby pre nedostatok dôkazov - poslednýkrát 6. decembra 2005.

Protipartizánska jednotka SS Einhart Jozef, zložená z českých a slovenských Nemcov a hlinkovcov, sa začala formovať v Bratislave 10. septembra 1944. Pôsobila na Morave a na Slovensku. S pomocou provokatérov sa dostávali jej členovia k partizánom a ich pomocníkom, ktorých potom likvidovali. Známe sú vyhladzovacie akcie v obci Prlov a v Trenčianskych Tepliciach. Obec Ploština pri Zlíne vypálili a časť jej obyvateľov zhorela zaživa. Na Slovensku vraždili aj v obciach Šípové a Zvolenská Nimnica.

Mimoriadnu brutalitu prejavil zástupca veliteľa jednotky Werner Tutter. Riadil akcie v obciach Ploština a Prlov, vyznačoval sa krutým vypočúvaním, vydal rozkazy na vraždenie a sám sa na ňom podieľal.

Tutter bol v roku 1948 odsúdený v Bratislave za kolaboráciu na šesť rokov, bol však amnestovaný a v roku 1954 sa aj s rodinou vysťahoval do SRN. Skutočnosti o vraždách tohto nacistického zločinca vyšli najavo až v roku 1962 počas trestného stíhania teroristickej skupiny Edelweiss v Banskej Bystrici. Okrem toho sa ukázalo, že niektorí bývalí českí ministerskí úradníci v 60. rokoch kryli Tuttera, čím znemožnili jeho spravodlivé potrestanie. Werner Tutter zomrel v roku 1983 v Západnom Nemecku.

Teroristická, protipartizánska činnosť však nebola hlavnou úlohou jednotky. Bola len prostriedkom na výcvik diverzantov, ktorí sa pripravovali na dlhodobú záškodnícku činnosť v tyle Sovietskej armády a potom na území Československa. Tieto ciele sa však nepodarilo naplniť. Jednotka SS Einhart Jozef bola sovietskymi jednotkami zlikvidovaná 11. apríla 1945. Vojenský tribunál sovietskej 40. armády zadržaných diverzantov 17. apríla odsúdil na tresty smrti a dlhoročné väzenie.

www.druhasvetova.sk

www.muzeumsnp.sk
 

Vyberte región